Formació Delegats/des de classe

El curs de Delegats/des de classe és una formació dissenyada pels centres educatius que volen promoure la participació dels alumnes dins la vida de l’escola. L’objectiu és sensibilitzar-los de la importància de la seva tasca i oferir-los eines per ajudar-los a donar el millor d’ells mateixos. La democràcia participativa es pot començar a practicar des de ben petits i l’escola o institut, pels alumnes, esdevé l’entorn més proper en el qual poder adquirir responsabilitats d’aquestes característiques.

DESTINATARIS

Als delegats i delegades de classe a partir de 5è de primària, ESO, batxillerat i cicles. Per nosaltres l’intercanvi generacional també és un enriquiment pels alumnes que fan el curs.

OBJECTIUS

  • Prendre consciència de la importància que té la participació dels alumnes per la vida del centre educatiu.
  • Conèixer les funcions del delegat/da i les diverses possibilitats de participació dels alumnes al centre educatiu.
  • Aplicar tècniques bàsiques de conducció de grups i assemblees.
  • Saber escriure un ordre del dia i redactar una acta de reunió
  • Aplicar tècniques bàsiques de mediació i resolució de conflictes.
  • Avaluar la pròpia capacitat d’implicació per la millora de l’entorn que l’envolta.

CONTINGUTS

La formació s’estructura en els següents quatre blocs:

BLOC 1: EL DELEGAT/DA- Perfil d’un bon delegat/da- Drets i deures dels delegats- Contextualització a nivell escolar BLOC 2: DEMOCRÀCIA PARTICIPATIVA I ESCOLA- Concepte de democràcia- Democràcia participativa a l’escola- Tècniques de participació
BLOC 3: LES REUNIONS- Pautes per una bona reunió- Ordre del dia i acta d’una reunió- Habilitats comunicatives BLOC 4: LA GESTIÓ DELS CONFLICTES- Concepte de conflicte- Estudi de casos- Pautes per la gestió dels conflictes

ESTRUCTURA

  • El curs té una durada de 8h.
  • Les sessions estan programades per fer en dos dies, a 4h cada dia.
  • L’horari recomanat per la formació és de 9-13h.

COMPOSICIÓ DELS GRUPS

El curs es basa en una metodologia molt participativa i de treball en equip, per això prioritzem grups reduïts per portar a terme les dinàmiques de manera satisfactòria. En el cas de sobrepassar els 20 alumnes es farà el curs amb dos formadors/es a l’aula. Si està previst que s’inscriguin més de 28 alumnes s’hauran de contractar dues formacions.

DIPLOMA

En finalitzar el curs, l’Escola Adhara dona un Diploma a cada delegat/da per acreditar que ha rebut aquella formació i que recomanem que vagi signat també pel director/a del centre educatiu.

Institucions on hem fet la formació

La formació és fruit d’una línia institucional d’Escola Pia. Cada any es forma l’alumnat d’Escola Pia Balaguer, Balmes, Caldes de Montbui, Calella, Granollers, Igualada, Luz Casanova, Mataró, Nostra Senyora, Sabadell, Sant Antoni, Sarrià, Sitges, Tàrrega, Terrassa, Vilanova i la Geltrú.

Altres institucions on hem fet formació sobre la figura de delegats/des: Jesuïtes Sant Ignasi, Institut Antoni Pous (Manlleu), Sagrada Família, Institut Vinyet (Sitges), Ajuntament de Vilafranca, Ajuntament Badia del Vallès.